20. maaliskuuta 2016

Sitruunakuppikakut italialaisella marengilla



Pehmeän ja kuohkean sitruunamuffinin sisälle kätkeytyy kirpsakan raikasta lemon curdia. Koko komeus on kruunattu pumpulinpehmeällä marengilla, joka samalla tasoittaa sitruunatäytteen kirpeyttä. Kokonaisuus on uskomattoman herkullinen, en voi, kuin suositella! Ohje näihin raikkaisiin sitruunakuppikakkuihin on Onnellinen leipuri kirjasta. Minulla jäi sekä lemoncurdia, että italialaista marenkia reilusti yli. Laitoin alle kuitenkin ohjeenmukaiset määrät. Voit halutessasi tehdä ne hiukan pienempinä annoksina.



Lemon curd
3 sitruunaa
1 ½ dl sokeria
50 g voita
1½ rkl maissitärkkelystä
2 kananmunaa
2 kananmunan keltuaista

Valmista lemon curd. Pese sitruunat huolellisesti. Raasta kaikkien kolmen sitruunan kuoret. Purista kahden sitruunan mehu kattilaan. Kiehauta mehu, kuoriraaste, sokeri sekä voi kattilassa. Siivilöi sitruunankuoret pois.

 Purista kolmannen sitruunan mehu kulhoon ja sekoita sen joukkoon maissitärkkelys. Lisää seos kiehautettuun nesteeseen.

Vatkaa munien- ja keltuaisten rakenne kevyesti rikki ja lisää ne kattilaan. Laita kattila liedelle ja kuumenna hiljalleen, kunnes seos sakenee. Kaada lemon curd puhtaaseen astiaan jäähtymään.

Sitruunakuppikakut
4 kananmunaa
2 dl sokeria
2 ½ dl vehnäjauhoja
1 tl vaniljasokeria
1 tl leivinjauhetta
½ tl suolaa
2 rkl rypsiöljyä
2 rkl ranskankermaa
1 sitruuna

Vaahdota munat ja sokeri vaaleaksi, kuohkeaksi vaahdoksi. Sekoita kuivat aineet keskenään ja siivilöin ne muna-sokerivaahtoon vuorotellen öljyn ja ranskankerman kanssa. Sekoita tasaiseksi. Pese sitruuna huolellisesti. Raasta kuori ja purista mehu. Lisää mehu ja kuoriraaste taikinan joukkoon. Sekoita tasaiseksi. Jaa taikina vuokiin. Paista kuppikakkuja uunin keskitasolla 175 asteessa n. 15 minuuttia. Anna jäähtyä.

Italialainen marenki
3 kananmunamvalkuaista
2 ½ dl sokeria
½ dl vettä

Vatkaa valkuaiset löysäksi valkoiseksi vaahdoksi. Mittaa vesi ja sokeri kattilaan. Kuumenna seos valkuaisten vaahtoutuessa 121 asteiseksi. Kaada kuuma sokeriliemi valkuaisvaahdon joukkoon ohuena nauhana, samalla voimakkaasti vatkaten. Jatka vaahdottamista, kunnes marenki on jäähtynyt.


Kokoa kuppikakut. Paina jäähtyneisiin sitruunakuppikakkuihin kolo keskelle, esim. tyllalla. Täytä kolo lemon curdilla. Pursota päälle italialainen marenki. Käytä marenkeja nopeasti kuumassa uunissa (grillivastuksen alla) kunnes marenki saa hiukan väriä. 







18. maaliskuuta 2016

Aurinkoiset rahkapullat



Rahkapullat kuuluu monilla pääsiäisen perinteisiin. Tälläkertaa pullissa on rahkatäytteen kaverina appelsiinimarmeladia. Samalla ohjeella voi leipoa myös tavallisia rahkapullia ilman marmeladi täplää. Rusina-rahkapullia saat lisäämällä rahkatäytteen joukkoon rusinoita.


1 annos perus pullataikinaa

Rahkatäyte
2 kananmunaa
500g maitorahkaa
1 1/4 dl sokeria
2 tl vaniljasokeria
½ dl sitruunamehua

1 rs appelsiinimarmeladia

Valmista pullataikina ohjeen mukaan. Jaa levännyt taikina puoliksi ja pyöritä tasapaksuksi tangoksi. Paloittele tangot pulliksi. Pyöritä pullat ja nosta pellille, jätä tavallista enemmän tilaa pullien väliin. Kohota lämpimässä ja vedottomassa paikassa.

Valmista pullien kohotessa täyte. Vatkaa kananmunien rakenne rikki ja ota hiukan sivuun, voitelua varten. Lisää kulhoon  muut ainekset ja sekoita tasaiseksi. Paina kohonneisiin pulliin lasin pohjalla kuopat täytettä varten. Paina reilusti, ettei pullan pohja kohoa uunissa. Voitele pullista reunat kananmunalla. Annostele rahkatäyte koloihin. Pursota marmeladi rahkatäytteen päälle pullien keskelle. Paista rahkapullia 210 asteisessa uunissa n. 10 minuuttia. Rahkatäyte kiinteytyy jäähtyessään.



9. maaliskuuta 2016

Kauralastut



Kauralastut on ihanan rapeita ja maukkaita rouskuteltavia. Niiden leipominen on kaikin puolin vaivatonta, tiskiäkin syntyy vain yhden kattilan ja kapustan verran. Kauralastuja ehtii leipoa yllätysvieraillekkin kahvipöytään. Alkuperäinen ohje näihin takuulla onnistuviin kauralastuihin löytyi täältä.  Tällä ohjeella valmistuu n. parikymmentä kauralastua.


80 g voita
1 dl sokeria
1 tl vaniljasokeria
2 dl isoja kaurahiutaleita

1 kananmuna
2 rkl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta 


Laita uuni lämpenemään 175 asteeseen. Sulata voi kattilassa. Sekoita joukkoon sokerit. Lisää taikinan joukkoon kaurahiutaleet, jauhot, leivinjauhe sekä kananmuna. Sekoita tasaiseksi. Nostele taikinasta pellille pieniä kekoja. Jätä reilusti leviämistilaa, sillä kauralastujen kuuluu levitä paiston aikana. Paista 8-10 minuuttia, kunnes kauralastut on kauniin kullanruskeita. Anna kauralastujen jäähtyä hetki. Jäähtyessään karalastuista tulee ihanan rapeita.




5. maaliskuuta 2016

Valkosuklaa-limejuustokakku




Valkosuklaa-limejuustokakku on raikas ja täyteläinen. Olen leiponut tätä kakkua monen monta kertaa, siitä on pidetty aina. Raikas ja sopivan kirpsakka limekiille yhdistettynä makeampaan valkosuklaakerrokseen on maukas yhdistelmä. Itse en välitä digestive kekseistä tehdystä pohjasta, joten kokosin kakun vaniljatäytteisitä kaurakekseistä tehdyn pohjan päälle. Ohjeen olen kehitellyt viime vuoden pääsiäispöytään. Ohje on 20cm vuokaan. Jos tarjoat kakkua suuremmalle joukolle voit tehdä kakun 24 cm vuokaan. Tee ohje tuolloin 1½ kertaisena. Ohjeessa on käytetty Sallisen vaniljakreemijauhetta.


Pohja
100 g kaura-vaniljatäytekeksejä
20 g voita 

Täyte kerros
3 liivatelehteä
1½ dl valmista vaniljakreemiä
200 g maustamatonta tuorejuustoa 
1 limen mehu
tomusokeria
vaniljasokeria
2 dl kermaa
100 g valkosuklaata

Kiille
1½ liivatelehteä
2 limen mehu
2 dl vettä
tomusokeria
vihreää elintarvikeväriä

30 g valkosuklaata
½ lime

Murskaa keksit tehosekoittimessa, tai muovipussissa kaulinta apuna käyttäen. Sulata voi ja sekoita keksimurujen joukkoon. Vuoraa irtopohjavuoan pohja leivinpaperilla. Voitele reunat öljyllä ja siivilöi öljyn päälle tomusokeria. Kopauta ylimääräiset tomusokerit pois. Painele pohja tiiviiksi ja tasaiseksi kerrokseksi vuoan pohjalle.

Laita liivatelehdet likoamaan runsaaseen kylmään veteen. Valmista vaniljakreemi pakkauksen ohjeen mukaisesti. Vatkaa vaniljakreemi ja tuorejuusto tasaiseksi seokseksi. Mausta seos limen mehulla, sokerilla sekä vaniljasokerilla. Huomioi tuorejuustoseosta maustaessasi valkosuklaan tuoma makeus. Vaahdota toisessa kulhossa kerma. Sulata suklaa. Anna suklaasulan jäähtyä hetki ja valuta kermavaahdon joukkoon samalla vatkaten. Sekoita kerma-suklaaseos tuorejuustoseoksen joukkoon. Tarkista maku. Purista liivatteista vesi pois. Kiehauta kattilassa tilkka vettä ja liota liivatteet siihen. Valuta liivatesula ohuena nauhana täytemassan joukkoon samalla huolellisesti vatkaten. Kaada valmist massa keksipohja päälle ja tasoita pinta. Anna kakun jähmettyä kylmässä, kunnes pinta on kiinteä, noin 2 tuntia.

Valmista kiille. Laita liivatteet likoamaan runsaaseen kylmään veteen. Sekoita kattilassa limen mehu, vesi sekä sen verran tomusokeria, että liemi on sopivan kirpsakkaa. Ota huomioon täytekerroksen makeus kiillettä maustaessasi. Värjää kiille vihreäksi, kannattaa testata kiilteen väriä matalana kerroksena vaaleassa astiassa. Metallikattilassa kerroksen ollessa paksu väri on vahvempi, kuin vaalean kakun päällä ohuena kerroksena. Kun liivatteet on pehmenneet puserra niistä enin vesi pois. Kiehauta kiille ja liota liivatteet siihen huolella. Ota kattila liedeltä ja jäähdytä kylmässä vesihauteessa, kunnes kiille on haaleaa. Lusikoi kiille hyytyneen kakun pinnalle varovasti. Anna kakun jähmettyä vähintään 5 tuntia, mutta mielellään yön yli.

Rouhi valkosuklaa. Siirrä puolet suklaasta mikron kestävään kulhoon ja sulata. Valuta suklaasulasta raitoja hyyteneen kakun pinnalle. Leikkaa limestä ohuita siivuja, leikkaa siivut edelleen puoliksi. Astele limesiivut kakun pinnalle. Ripottele lopuksi valkosuklaarouhe.