2. joulukuuta 2016

Joulukalenterin luukku 2: Kinuski-kermakakku


Taikinatassujen ensimmäisestä postauksesta on kulunut tasan vuosi. Sen kunniaksi joulukalenterin toisesta luukusta paljastuu valuvalla kinuskilla kuorrutettu kermakakku. Sisälleen kakku kätkee puolukka- sekä piparimousset. Puolukkamoussen  kirpeys taittaa juuri sopivasti kinuskin makeutta, piparimousse tuo kakkuun jouluisen vivahteen. Täytekakku on parhaillaan täyttämistä seuraavana päivänä. Jos koristelet kakun marengeilla, kuten kuvan kakku lisää ne vasta juuri ennen tarjoilua.
Kinuskikuorrutteen ohje on KakkuKatrilta, kakkupohjan Kakkutaikurilta ja koristeena olevien marenkien täältä.






Kakkupohja

5 kananmunaa
1 3/4 dl sokeria
2 dl vehnäjauhoja
½ dl perunajauhoja
1 tl leivinjauhetta







Vaahdota huoneenlämpöiset munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Sekoita kuivat aineet keskenään, siivilöi vaahdon joukkoon ja kääntele varovasti sekaisin. Kaada taikina voideltuun (24 cm)  vuokaan ja paista 150 asteisessa uunissa n. 45 minuuttia. Kypsä kakkupohja tuntuu koskettaessa kimmoisalta ja puutikulla testattaessa tikkuun ei tartu taikinaa. Anna kakun jäähtyä hetki vuoassa ja siirrä sitten ritilälle jäähtymään.



Piparimousse
1 dl kermaa 
100 g rahkaa
2 rkl tomusokeria
1 tl vaniljasokeria
½ rkl vaniljakreemijauhetta
1 tl kanelia
1/4 tl inkivääriä
1/4 tl neilikkaa

Puolukkamousse
1 dl kermaa
100 g rahkaa
2 rkl tomusokeria
1 tl vaniljasokeria
½ rkl vaniljakreemijauhetta
1 dl puolukoita 

maitoa
vaniljasokeria

Vaahdota 2 dl kermaa kuohkeaksi vaahdoksi. Jaa kerma kahteen kulhoon. Lisää toiseen kulhoon rahka, sokerit, vaniljakreemijauhe sekä mausteet sekoita huolellisesti.

Lisää toiseen kulhoon rahka, sokerit sekä vaniljakreemijauhe. Sulata puolukoita hetki mikrossa ja survo niitä hieman haarukalla, että niiden rakenne rikkoutuu. Lisää puolukat moussen joukkoon ja sekoita tasaiseksi. 

Leikkaa jäähtynyt kakkupohja sahateräisellä veitsellä kolmeen osaan. Sekoita maidon joukkoon hiukan vaniljasokeria. Kostuta kakun pohjakerros tasaisesti ja levitä piparimousse. Nosta toinen kerros päälle ja kostuta jälleen. Levitä puolukkamousse ja nosta kakun pintakerros moussen päälle. Kostuta kakun pinta. Kakku kannattaa koota suoraan tarjoiluvadille, tai kakkupahvin päälle, jolloin sen siirtäminen on helpompaa.

2 dl kermaa
2-3 rkl tomusokeria
1 tl vaniljasokeria

Kinuski
2 dl kuohukermaa
1 dl fariinisokeria
1 dl tomusokeria
nokare voita

Vaahdota kerma ja mausta se tomusokerilla, sekä vaniljasokerilla. Sivele kerma kakun pinnalle ja reunoille tasaiseksi kerrokseksi esimerkiksi palettia apuna käyttäen. Nosta kakku tunniksi, pariksi  pakastimeen. 

Mittaa kattilaan kerma sekä sokerit. Keitä niitä keskilämmöllä sekoitellen n. 15-20 minuuttia, kunnes kinuski paksunee ja ei valu lastasta kovin helposti. Voit tehdä myös tippatestin pudottamalla kinuskia kylmään veteen. Jos kinuski hajoaa jatka keittämistä, jos pisara pysyy kiinteänä kinuski on valmista. Nosta kattila pois liedeltä ja lisää voi. Anna kinuskin jäähtyä hiukan ennen kakun kuorruttamista.

Nosta kohmeinen kakku pakastimesta. Kaada jäähtynyttä kinuskia kakun keskelle ja levitä sitä reunoja kohden niin, että se lähtee valumaan reunojen yli. Kun kinuski on sopivan jäähtynyttä, mutta kuitenkin notkeaa se valuu kauniisti. Kylmä kakun pinta jähmettää sen ennenkuin se ehtii valua alas asti. Jos kakun pinta on liian lämmin ja kinuski ei ole saanut jäähtyä tarpeeksi niin kerma lähtee sulamaan kakun pinnalta.

Marengit
3 kananmunanvalkuaista
½ tl valkoviinietikkaa
1 ½ dl sokeria
½ tl vaniljasokeria
½ rkl maissitärkkelystä

Vaahdota valkuaiset ja etikka jämäkäksi valkeaksi vaahdoksi. Lisää sokeria vähitellen kokoajan samalla vatkaten. Siivilöi joukkoon vaniljasokeri ja jatka vaahdottamista, kunnes marenki on jämäkkää ja kiiltävää. Siivilöi joukkoon maissitärkkelys ja sekoita huolellisesti. Annostele marenkimassa pursotinpussiin, jossa on haluamasi tylla.  Pursota  marenkeja leivinpaperoidulle pellille. Magengit voi pursottaa vieriviereen, sillä ne eivät leviä kuivatuksen aikana. Kuivata marenkeja 100 asteisessa uunissa n. tunti. Valmis marenki on kevyt ja irtoaa pelliltä siististi nostamalla. Marengit säilyvät kauan hyvinä ilmatiiviissä rasiassa kosteudelta suojattuna.

Koristele kakku marengeilla ja koristerakeilla.





1 kommentti:

  1. Hei! Uskaltaako kinuskin laittaa kakkuun jo tarjoilua edeltävänä päivänä ja säilyttää jääkaapissa? Eli ettei kinuski ja kerma reagoi mitenkään ikävästi keskenään..

    VastaaPoista