17. joulukuuta 2016

Joulukalenterin luukku 17: Joululimppu


Enää viikko jouluaattoon! Uskomatonta, kunka joulukuu aina vain valuu käsistä. Tämän päivän luukusta paljastuu perinteinen joululimppu. Joululimppu on makea ja mausteinen joululeipä, joka ei täytteitä kaverikseen vaadi. Leipä valmistuu melko vähällä vaivalla, eikä vaadi niin paljon odottelua, kuin saaristolaisleipä. Limpun ohje on Yhteishyvästä. Ohjeella valmistuu kaksi herkullista limppua joulupöytään.


5 dl piimää
50 g hiivaa
1 dl siirappia
1 ½ tl suolaa
1 tl pomeranssinkuorta
1 tl fenkolin siemeniä
1 tl anista 
n. 5 dl vehnäjauhoja
5 dl ruisjauhoja
1/4 dl öljyä

½ dl vettä
2 rkl siirappia

Lämmitä piimä kädenlämpöiseksi ja liota hiiva piimään. Lisää siirappi sekä mausteet. Lisää jauhot ja vaivaa tasaiseksi taikinaksi. Lisää öljy alustuksen loppuvaiheessa. Kohota taikina. Jaa taikina kahteen osaan ja leivo pyöreiksi leiviksi. Kohota leivät pellillä 40-60 minuuttia. Voitele levat siirappivedellä ja pistele haarukalla. Paista 175 asteisessa uunissa n. 45 minuuttia. Voitele leivät uudelleen paiston loppuvaiheessa.






Ei kommentteja:

Lähetä kommentti