15. joulukuuta 2016

Joulukalenterin luukku 15: Jauhelihapasteijat


Joulukalenterista löytyy tällä kertaa pikkusuolaisia, perinteisiä jauhelihapasteijoita. Jauhelihapasteijoissa on rahkavoitakina kuori sekä jauheliha-riisitäyte. Itseleni nämä herkut ovat tuttuja lapsuudesta.  Ohje on kotitalouden kirjastani.


Rahkavoitaikina
250 g voita
2 dl maitorahkaa
4 dl vehnäjauhoja

Sekoita rahka pehmeään rasvaan. Lisää jauhot ja sekoita tasaiseksi taikinaksi, älä vaivaa. Anna taikinan tekeytyä kylmässä ainakin tunti.

Jauhelihatäyte
6 dl vettä
1 lihaliemikuutio
1 dl riisiä
300 g jauhelihaa
1 sipuli hienonnettuna
ripaus mustapippuria
suolaa
2 kananmunaa

1 kananmuna voiteluun

Keitä riisi lihaliemikuutiolla maustetussa vedessä. Ruskista jauheliha ja hienonnettu sipuli ja lisää mausteet. Sekoita jauhelihan joukkoon riisi sekä kananmunat. Kaulitse taikina ohueksi levyksi. Ota taikinalevystä pyöreällä muotilla tai juomalasilla paloja. Laita palojen keskelle hiukan täytettä ja taita puoliympyräksi. Ummista reunat haarukalla. Pasteijoiden tekoon on olemassa myös muotteja, jolla omani tein. Voitele pasteijat ja pistele haarukalla. Paista 200 asteisessa uunissa 10-15 minuuttia, kunnes pasteijat ovat kauniin kullanruskeita.
Samalla ojeella valmistuu myös kaksi levypiirakkaa. Kaulitse tuolloin puolet taikinasta, levitä täyte puolikkaalle levylle ja taita toinen puoli päälle. Taita reunat piirakan alle. Voitele piirakat kananmunalla ja pistele haarukalla. Levypiirakoiden paistoaika on n. 30 minuuttia.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti