14. joulukuuta 2016

Joulukalenterin luukku 14: Piparilyhty


Joulukalenterin 14. luukku avautuu ja sieltä paljastuu piparilyhty. Piparilyhdyllä saat vaihtelua perinteiselle piparkakkutalolle. Kun lyhdyn sisälle laittaa led-tuikun se valaisee kauniisti hämärtyvää iltaa. Itse käytän Piparikoristeisiin kaupan taikinaa, sillä se ei kohoa eikä leviä niin paljon uunissa, kuin omatekoinen jolloin osasista tulee sopivamman kokoisia. Kuvan lyhty on 10cm x 10cm x 15cm kokoinen, tarvikkeet on mitoitettu sen kokoiselle lyhdylle. Voit koristella lyhtä halutessasi pikeerillä.



500 g piparitaikinaa
5 keltaista tikkaria (30g/kpl)
sokeria lyhdyn kasaamiseen

Hahmottele paperille lyhdyn kaavat ja leikka ne irti. Kauli piparitaikina jauhotetulla pöydällä ohueksi levyksi ja leikkaa levystä lyhdyn osat muottien avulla. Tarvitset lyhtyyn 2 neliön muotoista palaa, 4 suorakaiteen muotoista palaa, joissa on ristikot, 1 kapea ja pitkä suorakaiteen muotoinen pala, 1 pyöreä pala, 1 punottu, kaarevaksi muotoiltu pala lyhdyn kahvaksi.

Leikkaa toiseen neliön malliseen palaan hiukan led-tuikkua suurempi kolo. Tästä palasta tulee lyhdyn pohja. Leikkaa seiniksi tulevat palat, siirrä pellille ja leikkaa ikkunaristikot vasta pellillä. Tällöin pala säilyttää muotonsa. Lyhdyn päälle tulevaan lieriöön tarvitset suorakaiteen muoroisen palan. Palan pituus riippuu siitä, kuinka suuren lieriöstä haluat. Tee kappaleeseen ns. ilmareikiä esimerkiksi juomapillillä. Ylijääneestä taikinasta voit ottaa tähtimuotilla paloja lyhdyn koristeluun.

Murskaa tikkarit ja jaa tasaisesti kaikkien seinien ikkunaristikoihin. Tikkarit sulavat uunissa muodostaen kovan "lasi pinnan".

Paista lyhdyn osia 175 asteisessa uunissa n. 10 minuuttia. Tikkarimassa on pehmeää ja kuumaa vielä uunista tullessa. Muotoile lyhdyn päälle tuleva rei'itetty kappale lieriöksi heti uunista ottamisen  jälkeen esimerkiksi pienen pullon ympärillä. Pidä kappaletta pullon tms. ympärillä, kunnes se on jäähtynyt ja jähmettynyt muotoonsa. Anna osien jäähtyä pellillä rauhassa, jolloin myös "ikkunat" kovettuvat.

Sulata sokeri, mieluiten valurautapannulla juoksevaksi, ruskeaksi liimaksi. Sokeria kannattaa lämmittää aina välillä, jolloin liitoksista tulee lujempia. Kasta seinän alareuna sulassa sokerissa ja liimaa kiinni lyhdyn pohjaan. Kasta seuraavan seinän sivu ja alareina ja liimaa kiinni edelliseen seinään ja lyhdyn pohjaan. Kasaa loput seinät samoin. Levitä seinien yläreunaan sulaa sokeria ja paina lyhdyn katto paikalleen. Kasta lieriön alareuna sokerissa ja liimaa keskelle kattoa. Levitä pienen pyöreän osan alapuolelle sulaa sokeria ja liimaa se kiinni lieriöön. Kasta lyhdyn kahva sokerissa ja liimaa lyhdyn päälle. Jos haluat kahvan hiukan kaltevaan asentoon, tue sitä, kunnes sokeri on jähmettynyt. Jos koristelet lyhdyn tähdillä tipauta niiden keskelle hiukan sulaa sokeria ja paina kiinni lyhtyyn. Jos osaset eivät käy toisiinsa vois muotoilla niitä varovasti "raastamalla" veisten kärjellä. Anna lyhdyn kovettua paikoillaan ennen siirtelemistä.

 Tuikun saa lyhdyn sisälle pohjaan tehdyn reiän avulla. Pannun saa puhtaaksi kylmässä vedessä liottamalla.







Ei kommentteja:

Lähetä kommentti