6. syyskuuta 2016

Riisipyöröt


Riisipyöröt- tai kukkoset, miten kukin tätä perinteistä herkkua haluaa nimittää ovat litteitä sämpylöitä, joiden päälle tulee kerros riisipuuroa ennen paistoa. Pyörö on mainio aamu,- väli- tai iltapala ruokaisuutensa vuoksi. Pyöröihin voi riisipuuron lisäksi käyttää myös mannapuuroa ja perunamuusia. Pyöröt on mainio vaihtoehto jos riisipuuroa, tai perunamuusia jää yli. Pyöröjä voi leipoa millä tahansa sämpylätaikinalla, mutta minusta pyöröihin sopii parhaiten hiukan "karkea" sämpyläjauhoja sisältävä taikina. Tällä reseptillä voit leipoa myös tavallisia sämpylöitä. Sämpylätaikinan ohje on täältä. Tällä ohjeella valmistuu n. 15 pyöröä.



n. 1 l riisipuuroa

½ l vettä
1 pss. (11g) kuivahiivaa
3 dl kaurahiutaleita
2 rkl juoksevaa hunajaa tai siirappia
1 tl suolaa
5 dl vehnäjauhoja
4 dl sämpyläjauhoja
½ dl rypsiöljyä

voisulaa pyöröjen voitelemiseen

Keitä riisipuuro pakkauksen ohjeen mukaan ja siirrä jäähtymään.
Lämmitä vesi 42 asteiseksi eli hiukan kädenlämpöistä kuumemmaksi. Sekoita kaurahiutaleet ja kuivahiiva toisessa kulhossa ja kaada sitten veden joukkoon. Lisää suola ja hunaja. Lisää jauhoja samalla vaivaten. Lisää öljy vaivaamisen loppuvaiheessa. Taikina jää pehmeäksi, mutta ei tartu enää käsiin. Anna taikinan kohota liinalla peitettynä n. 30 minuuttia. Leivo kohonnut taikina tangoksi ja paloittele n. 15 osaan. Pyörittele palat sämpylöiksi ja nosta pellille kohoamaan. Anna sämpylöiden kohota vielä 30-45  minuuttia. Paina sämpylät kämmenellä litteiksi ja pursota puuroa sämpylöiden päälle. Paista pyöröjä 225 asteisessa uunissa n. 10-15. Voitele kuumat pyöröt voisulalla.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti