30. elokuuta 2016

Amerikkalainen omenapiiras



Syksy on omenoiden ja omenapiirakoiden aikaa. Nyt kun kotimaisia omenoita on runsaasti saatavilla halusin leipoa herkullista omenapiirakkaa. Tälläkertaa omenoista syntyi "kannellinen", amerikkalais- tyylinen piiras. Piiraan rapeiden kuorien sisälle kätkeytyy reilu kerros mehevää omenatäytettä. Makumaailmasta minulla tuli mieleen omena-kanelimarmeladilla täytetyt joulutortut. Ohjeen tähän herkulliseen piiraaseen löysin Kinuskikissalta.



Pohja
4 ½ dl vehnäjauhoja
1 dl sokeria
¼ tl suolaa
150 g voita 
½ dl vettä
Täyte
1 kg omenoita
1 ½ dl fariinisokeria
3 tl vaniljasokeria
2 tl kanelia
¾ dl perunajauhoja
2 rkl sitruunamehua
Voiteluun
kananmuna
Sekoita taikinan kuivataineet keskenään kulhossa. Kuutioi voi ja lisää kuivien aineiden joukkoon. Nypi murumaiseksi. Lisää joukkoon vesi ja sekoita nopeasti tasaiseksi taikinaksi. Kääri taikina kelmuun ja anna levätä jääkaapissa ainakin tunti.
Kuori omenat ja poista siemenkodat. Leikkaa omenat lohkoiksi ja lohkot edelleen puoliksi. Sekoita omenapalojen joukkoon muut täytteen ainekset.
Jaa taikina puoliksi. Kaulitse toinen pala hiukan vuokaa suuremmaksi ja nosta voideltuun (n. 24 cm) vuokaan. Kaada täyte vuokaan pohjan päälle. Kaulitse loppu taikina hiukan vuokaa suuremnaksi ja leikkaa taikinaan haluamasi koristekuviot. Nosta taikina vuokaan täytteen päälle esim. kaulinta apuna käyttäen. Painele kansitaikina huolellisesti kiinni piiraan reunoihin. Voitele piiraan pinta kananmunalla. Paista 200 asteisessa uunissa n. tunti. Anna jäähtyä vuoassa ennen tarjoilua.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti