7. huhtikuuta 2016

Oliivi-tomaattileipä


Oliivi-tomaattileipä on oliivien ystävän herkkua. Leipä on pehmeä, kuohkea ja maukas. Oliivien lisäksi makua leipään tuo aurinkokuivatut tomaatit sekä yrtit. Leipä on parhaimmillaan seuraavana päivänä, jolloin oliivit maistuvat voimakkaammin, kuin heti tuoreeltaan. Ohje tähän leipään on Herkkuleipurin parhaat- kirjasta.

2 pientä leipää

400 g vehnäjauhoja
1 tl suolaa
1 tl ruskeaa sokeria (fariinia yms.)
1 rkl kuivattuja yrttejä (timjami, meirami, basilika, yrttisekoitukset..)
2 dl kädenlämpöistä vettä
n. 30 g tuorehiivaa
4 rkl oliiviöljyä
100 g oliiveja hienonnettuna
100 g aurinkokuivattuja tomaatteja (öljyssä) hienonnettuna

1 kananmunankeltuainen voiteluun.

Siivilöi kulhoon jauhot, sekoita joukkoon suola, sokeri sekä yrtit. Liota hiiva veteen. Paina jauhoseokseen kuoppa ja kaada vesi, sekä öljy kuoppaan. Sekoita tasaiseksi ja jatka vaivaamista, kunnes taikina irtoaa kulhosta. Siirrä taikina kevyesti jauhotetulle pöydälle, vaivaa sekaan oliivit sekä aurinkokuivatut tomaatit. Jatka vaivaamista, kunnes taikina on venyvää ja notkeaa. Voitele kulho kevyesti öljyllä. Muotoile tauikina palloksi ja siirrä kulhoon. Peitä kulho kostutetulla liinalla. Anna taikinan kohota 1-1½ tuntia, kaksinkertaiseksi.

Vaivaa kohonneesta taikinasta ilmat pois. Jaa taikina kahteen osaan ja muotoile jauhotetuilla käsillä pyöreiksi leiviksi. Nosta leivät pellille ja anna niiden kohota vielä 45 minuuttia. 

Lämmitä uuni 200 asteeseen. Vedä terävällä veitsellä leipien pintaan kolme vinoa viiltoa. Sivele leivät kevyesti vatkatulla keltuaisella. Paista 200 asteisessa uunissa n. 40 minuuttia, kunnes leivät ovat kullanruskeita. Leivät on kypsiä, kun ne kuulostavat pohjaan kopauttaessa ontoilta. Siirrä leivät ritilälle jäähtymään.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti