20. maaliskuuta 2016

Sitruunakuppikakut italialaisella marengilla



Pehmeän ja kuohkean sitruunamuffinin sisälle kätkeytyy kirpsakan raikasta lemon curdia. Koko komeus on kruunattu pumpulinpehmeällä marengilla, joka samalla tasoittaa sitruunatäytteen kirpeyttä. Kokonaisuus on uskomattoman herkullinen, en voi, kuin suositella! Ohje näihin raikkaisiin sitruunakuppikakkuihin on Onnellinen leipuri kirjasta. Minulla jäi sekä lemoncurdia, että italialaista marenkia reilusti yli. Laitoin alle kuitenkin ohjeenmukaiset määrät. Voit halutessasi tehdä ne hiukan pienempinä annoksina.



Lemon curd
3 sitruunaa
1 ½ dl sokeria
50 g voita
1½ rkl maissitärkkelystä
2 kananmunaa
2 kananmunan keltuaista

Valmista lemon curd. Pese sitruunat huolellisesti. Raasta kaikkien kolmen sitruunan kuoret. Purista kahden sitruunan mehu kattilaan. Kiehauta mehu, kuoriraaste, sokeri sekä voi kattilassa. Siivilöi sitruunankuoret pois.

 Purista kolmannen sitruunan mehu kulhoon ja sekoita sen joukkoon maissitärkkelys. Lisää seos kiehautettuun nesteeseen.

Vatkaa munien- ja keltuaisten rakenne kevyesti rikki ja lisää ne kattilaan. Laita kattila liedelle ja kuumenna hiljalleen, kunnes seos sakenee. Kaada lemon curd puhtaaseen astiaan jäähtymään.

Sitruunakuppikakut
4 kananmunaa
2 dl sokeria
2 ½ dl vehnäjauhoja
1 tl vaniljasokeria
1 tl leivinjauhetta
½ tl suolaa
2 rkl rypsiöljyä
2 rkl ranskankermaa
1 sitruuna

Vaahdota munat ja sokeri vaaleaksi, kuohkeaksi vaahdoksi. Sekoita kuivat aineet keskenään ja siivilöin ne muna-sokerivaahtoon vuorotellen öljyn ja ranskankerman kanssa. Sekoita tasaiseksi. Pese sitruuna huolellisesti. Raasta kuori ja purista mehu. Lisää mehu ja kuoriraaste taikinan joukkoon. Sekoita tasaiseksi. Jaa taikina vuokiin. Paista kuppikakkuja uunin keskitasolla 175 asteessa n. 15 minuuttia. Anna jäähtyä.

Italialainen marenki
3 kananmunamvalkuaista
2 ½ dl sokeria
½ dl vettä

Vatkaa valkuaiset löysäksi valkoiseksi vaahdoksi. Mittaa vesi ja sokeri kattilaan. Kuumenna seos valkuaisten vaahtoutuessa 121 asteiseksi. Kaada kuuma sokeriliemi valkuaisvaahdon joukkoon ohuena nauhana, samalla voimakkaasti vatkaten. Jatka vaahdottamista, kunnes marenki on jäähtynyt.


Kokoa kuppikakut. Paina jäähtyneisiin sitruunakuppikakkuihin kolo keskelle, esim. tyllalla. Täytä kolo lemon curdilla. Pursota päälle italialainen marenki. Käytä marenkeja nopeasti kuumassa uunissa (grillivastuksen alla) kunnes marenki saa hiukan väriä. 







2 kommenttia:

  1. Moikka, nuo kuppikakut näyttävät ihanilta. kokeilepa päälle italialaisen marengin muunnosta - eestiläistä sefiiriä, se taipuu upeisiin pursotuksiin, jotka kestävät liivatteenki npäällä ja mikä parasta- maistuu ihanalta ks. paivileip.blogspot.fi - sain eestiläiseltä mestarileipurilta Triinu Pajulta opin sefiirin tekemiseen, neuvoja minulle ovat antaneet myös muut eestiläiset leipurit

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Heippa, kiitos vinkistäsi. Täytyykin tutustua tuohon sefiiriin tarkemmin. :)

      Poista