20. joulukuuta 2015

Saaristolaisleipä

Saaristolaisleipä kuuluu monilla joulupöytään. Olen aina kuvitellut, että se on todella monimutkainen valmistaa, mutta väärässä olen ollut. Saaristolaisleivän valmistus on todella helppo, mutta aikaa vievä prosessi leivän kohotuksen ja pitkän paistoajan vuoksi. Jos olet  saaristolaisleivän ystävä niin suosittelen lämpimästi kokeilemaan leivän leipomista itse. Leipä on myös ihana joulu muistaminen pitkän säilyvyytensä vuoksi. Näitä täytyy leipoa uusi erä vielä jouluksi, kun katoaa niin nopeasti parempiin suihin. Ohjeena käytin Hellapoliisin reseptiä.

1 l piimää
75 g hiivaa
3 dl tummaa siirappia
3 dl kaljamaltaita,
(minulla oli leipämaltaita kaapissa valmiiksi ja hyvin onnistui niilläkin)
3 dl vehnä-, tai ruisleseitä
3 dl ruisjauhoja
1 rkl suolaa
10 dl vehnäjauoha

leivän voiteluun:
1 rkl siirappia
3 rkl vettä


Lämmitä piimä kädenlämpöiseksi. Murenna joukkoon hiiva.
Lisää siirappi, kaljamaltaat, leseet, ruisjauhot, suola ja vehnäjauhot.
Anna kohota noin 1 1/2 tuntia.

Voitele leipävuoat voilla.
Jaa taikina kolmeen reilu litran vetoiseen leipävuokaan.
Paista 175 asteessa uunin alimmalla tasolla 2 tuntia.
Voitele paiston loppuvaiheessa leivät siirappi-vesiseoksella.
Kumoa ja jäähdytä liinan alla.




Parhaimmillaan leipä on seistyään viileässä kahdesta kolmeen päivään.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti